Kaupunkikylän uusi leipuri

 

MeaMannan leipomossa vaikuttaa nykyisin Saksasta kotoisin oleva Jochen Kröneck. Iloinen, rauhaa ja lempeyttä henkivä mies katsoo hymyillen syvälle silmiin leipomon ovesta sisään tulijaa. Sitten istutaan pöytään, ja tarina alkaa.

 

Vuosien varrella Jochen on kouluttautunut leipuriksi, urheilu- ja liikuntaopettajaksi ja kundaliinijoogan opettajaksi. Hän on työskennellyt Bremenissä toimintaterapeuttina erikoistuen depressioon ja burn outiin. Jochen työskenteli työssä uupuneiden ihmisten kanssa, ja kehitti oman ohjelman, jossa hän yhdisti meditaation, liikunnan ja holistisen ravintoneuvonnan ihmistä kokonaisvaltaisesti hoitavaksi kokonaisuudeksi. 

 

Elämän suunta muuttui, kun Jochen lähti Ranskaan kundaliinijoogan opettajakoulutukseen. Rakkaus syttyi, eikä se kysellyt kansalaisuuksia. Jochenin tuleva vaimo nimittäin oli Suomesta. Koska kumppanin opinnot olivat kesken, päätti Jochen muuttaa Suomeen. Täällä hän on opiskellut suomen kieltä vuoden verran. Kotona kiireisenä pitää 2-vuotias poika Veeti. 

 

Vuoden vaihteessa työharjoittelupaikan etsimisestä tuli ajankohtaista. Jochen tutustui Kaupunkikylään, ja vaikuttui yhteisön tavasta tehdä työtä. Tilaisuus päästä työskentelemään MeaMannan leipomoon avautui helmikuun alussa.

 

“Sisäinen ääneni sanoi, että tämä on minulle hyvä juttu. Ja niin se on ollutkin. Kannatan luomuoruoan suosimista. Uskon, että lisäaineet ja ruoan liika prosessointi ovat haitallisia ihmisille. Työntekijöiden ohjaaminen on mahtavaa ja opettavaista. Joka aamu heräämme uuteen päivään, ja kohtaamme uudet asiat ja tarpeet yhdessä. Työyhteisön motivoiminen on mielenkiintoinen haaste. Tunnen, että tässä työssä pystyn käsittelemään menneisyyden huonoja kokemuksiani leipomotyössä.”

 

Kundaliinijoogan kautta Jochen harjoittaa paljon itsetutkiskelua. 
“Aamuisin kun tulen töihin, ymmärrän, että kaikki se mihin olen kontaktissa, kaikki mihin siirrän energiaani, vaikuttaa työilmapiiriin ja tuotteidemme onnistumiseen. Leipominen on terapeuttista; se on kuin meditaatiota. Ajattelenkin, että jooga on kuin puutarhan hoitoa, samoin leivonta. Kasvatat hyvää energiaa ja siirrät sitä ympäristöösi.”

 

Työyhteisön hyvinvointiin kiinnitetään aina vain enemmän huomiota. Jochenin tapa kohdata työntekijät on hyvin maanläheinen. Vaikka Jochen hallitsee jo hyvin suomen kieltä, pitää hän tärkeämpänä toisen kokonaisvaltaisen tarkkailun. Miten työkaveri hengittää, miten hän katsoo, liikkuu ja millaisella äänellä hän puhuu, kertovat omaa viestiään. Toisen tarpeiden ymmärtämisen tärkeys korostuu erityistä apua tarvitsevien ihmisten kanssa. Kun toista ymmärtää, ovat myös paremmat edellytykset yhdessä kehittymiseen olemassa.

 

Omaa työhyvinvointiaan Jochen ylläpitää joogaten joka ilta. Pääosin seisten tehtävä työ rasittaa selkää, joten kehonhuolto on tärkeää. 

Työyhteistön hyvinvointi ja kehittyminen yhdessä ovat Jochenille tärkeitä asioita. Kehitteillä on myös työryhmälle suunnattu erityinen joogaohjelma.
“Jokainen meistä on timantti. Jos kestät painetta, voit tulla esiin ja loistaa”, Jochen pohtii. Hän on ihminen, joka työllään ja ajatuksillaan saa myös toiset loistamaan.